Kariyer Sohbetleri — Soner Serbest
Sabancı üniversitesinden Palantir’e uzanan bir yolculuk…
Soner Serbest kimdir : Lisansını Sabancı üniversitesinde Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde yapan Serbest, yüksek lisansını EPFL’de yapay zeka ve makine öğrenmesi üzerine yapmıştır. Yüksek lisans öğrenimi devam ederken büyük teknoloji şirketlerinden birinde çalışmaya kara veren Serbest, Devpath programına katıldı ve programı bitirip Palantirde çalışmaya başladı.
SABANCI ÜNİVERSİTESİ (LİSANS) HAKKINDA SORULAR:
Q: Sabancı sizin için neyi ifade ediyor ? Dezavantajları ve Avantajlarından bahsedebilir misiniz ?
Avantajları :
- Program seçme özgürlüğü
- Hocaların ilgili, açık ve ulaşılabilir olması. Bu durum devlet üniversiteleri başta olmak üzere çoğu üniversitede böyle değil.
- Erasmus ve Erasmus+ programlarının kontenjanlarının fazla olması. Çoğu üniversitede bu programlar için ayrılan kontenjan azdır ve sadece yüksek ortalamalı öğrenciler bu programlardan faydalanabilir. Sabanci da bu durum böyle değil, kontenjan fazla ve gidiş kolay.
- Çok güzel kulüpleri olması. Bu kulüpler sosyal olarak gelişimizde çok faydalılar ve birçok farklı alanlarda kulüp olması çok iyi.
Dezavantajı :
- Üniversitenin konumu : İstanbul’a gidiş geliş biraz zor oluyor. Fakat bu durum sizi yine de gidip İstanbul’u keşfetmekten alıkoymasın.
Sabancı da okuduğum için çok memnunum. Sabancı gelişim için çok iyi biryer. İyi bir öğrenciyseniz, sorumluluklarınızı yerine getiren biriyseniz, Sabanci Üniverstesi size her anlamda çok şey katacaktır.
EE MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA SORULAR:
Q: Elektronik mühendisliği sizin tanımınızla nedir :
EE benim tanımıma göre; donanıma yakın, ARGE’ye açık bir mühendislik bölümü. Ayrıca bilgisayar mühendisliği de, EE yi temek alarak inşa edilmiş bir alandır.
Q: Genel bir algı olarak elektronik mühendisliği bilgisayar bilimleri veya bilgisayar mühendisliğin kapsadığına dair bir algı var buna katılıyor musunuz ?
Öncelikle, EE ve CS’ in ders programları çok farklı. EE nin CS e en yakın mühendislik bölümü olduğunu söyleyebiliriz fakat birbirini kapsadığını söyleyemeyiz bence. Complementary demek daha doğru olur. Birini bilmek diğerini anlamayı kolaylaştırıyor.
YÜKSEK LİSANS HAKKINDA SORULAR:
Q: Dışarıdan bakıldığında lisansınız ve yüksek lisansınız ve çalıştığınız iş çok kopuk gözüküyor neden böyle bir yol tercih ettiğiniz amacınız neydi?
Küçüklüğümden beri elektronik aksamların nasıl çalıştığını, elektriğin nasıl iletildiği gibi konuları merak ediyordum. Ardından büyüdükçe farklı alanları tanıdıkça ilgim yayıldı. EE okurken, yapay zekadan etkilendim. Zaten EE de yapay zekanın altında yatan çalışma prensiplerine dair dersler almıştık. Ardından yüksek lisansımı bu alanda yaptım. Stajlarımı da yine yapay zekayla ilgili olarak yaptım. Şu an çalıştığım şirket de yine veri bilimi üzerine. Sonuç olarak elektronların nasıl hareket ettiğinden başlayarak — yapay zeka kullanımına kadar bir yolculuk izlemiş oldum.
Q: Yüksek lisans yapmanın sektörde bir faydası oldu mu ?
Yüksek lisans yapmanın doğrudan sektörde size bir faydası olmuyor. Fakat bazı alanlarda akademik olarak güçlü olmanız gerekebilir örneğin yapay zeka, data analsizi gibi, bu alanlarda yapılacak yüksek lisansın veya phd nin sektörde size faydası olabilir. Fakat genel olarak yüksek lisans sektör için zorunlu bir yol da değil.
Q: Hangi üniversitelere lisans başvurusu yaptınız ?
EPLF ve TUM a başvurdum. ETH başvurmadım çünkü ETH’nin bana uymayan bazı şartları vardı. (CS mezunu olmak gibi)
PALANTİR HAKKINDA SORULAR:
Q: Palantir nedir, hem teknik hem de sizin bakış açınızdan hiç bilmeyen insanlara hem sosyal hem de mühendis bakış açısıyla anlatır mısın?
Palantir bir yazılım şirketi. Yazdığımız yazılımlarla hükümetlerin ve büyük firmaların data bazlı sorunlarına çözümler üretiyoruz.
Q: Şu an yaptığınız mesleği ve görevlerimizden bahsedebilir misiniz ?
Benim görevim “Forward Deployed Software Engineer” olarak geçiyor. Yaptığım iş, palantirde sahip olduğumuz toolları kullanarak, müşterilere spesifik çözümler geliştirmek diyebilirim. Bu sebeple günümün belli bir miktarı development (büyük data ile uğraşmak ve bunu scale etmek), belli bir miktarı da müşterilerle toplantılar yaparak geçiyor.
Q: “Forward Deployed Software Engineer” sorumlulukları nelerdir ?
Tam olarak kitabı bir tanım isterseniz, şirketin iş ilanında bu mevcut, oradan okuyabilirsiniz. Fakat ben şu şekilde anlatabilirim: Benim yaptığım iş, normal bir Software Engineer’dan farklı olarak, daha çok client (müşteri) bazlı olması ve çok daha fazla ucu açık sorunlarla uğraşmamız. Klasik Software Enginner’lık pozisyonunda, genel olarak input ve output’u çok iyi define edilmiş bir sistemin geliştirilmesiyle uğraşılır, büyük bir sistemin küçük bir parçasına odaklanırsınız. Benim pozisyonumda ise durum daha farklı, sistemin tamamı hakkında bilgi sahibi olmanı gerekli ve tek kısıtlama zaman.
Q: Daha ne kadar palantirde kalmayı düşünüyorsunuz, planınızda ayrılmak var mı ?
Şuan böyle bir düşüncem yok, düşündüğüm şey sadece yaptığım işim.
TÜRKİYEDEKİ ÖĞRENCİLER İÇİN GENEL TAVSiYELER :
Q: Türkiye’deki öğrencilere tavsiyeniz nelerdir ?
Liseliler için öneriler :
- Olabildiğince farklı insanlarla konuşsunlar
- Yabancı belgesel-diziler izlesinler
- Ne kadar çok hayat görüşlerini(vizyon) genişletebilirlerse, hayat onlar için o kadar kolay olacak
- Çok endişelenmesinler, hayat kaos, herkesin yolu farklı
- Elinizden geldiğince iyi bir üniversiteye kendimi yerleştirmeye çalışın çünkü üniversite yaptığınız şeyler lisedekilerden 10 kat daha eğlenceli. Lisede harcadığınız o zaman, üniversitede eğlence, arkadaşlıklar ve fırsatlar olarak size geri dönecek. Bu yüzden bol bol çalışın, çekinmeyin çalışmaktan.
Üniversiteliler için öneriler :
- Üniversitedeki arkadaşlıklar çok önemli. Özellikle imrendiğiniz kişilerle kuracağınız arkadaşlıklar size çok şey katacaktır, ayrıca siz de o insanların imreneceği kişiler olun.
- Hiçbir zaman gidilecek tek bir yol yoktur. Üniversitedeyken öğrenciler tek bir yol varmış yanılgısına düşebiliyor buna kolayca, bunun bir sebebi de yeterince farklı yollarda ilerleyen kişileri görmemiş olmaları. Bu sebeple arkadaşlıklarınızı genişletmek ve üst dönemden size mentorluk yapacak kişilerle tanışıklığınızın olması çok önemli.
- Kulüpler, sosyal aktiviteler, organizasyonlar veya farklı dersler almak gibi şeylerle sorumluluklarınızı maksimize etmeye çalışın. Bu kendinizi geliştirebileceğiniz en hızlı yöntem.
Q: Yurtdışında okumak-yaşamak isteyen kişilere ne önerirsiniz ?
Gideceğiniz ülkenin dilini bilmeniz çok büyük bir avantaj. Bu sebeple zaten İngilizcenizin çok iyi olması gerekiyor.
Yurtdışına gitmek için birkaç yol var, yüksek lisans yurtdışına gitmek için bir yol. Ben de bu yolla gittim. Eğer master (yüksek lisans) için iyi bir üniye girmek isterseniz, genel olarak lisans ortalamanız çok önemli oluyor.
Büyük teknoloji şirketlerinin mülakatlarına hazırlanıp, bu şirketlerde işe girmek de başka bir yol.
Bu iki yolu da izleyen birçok arkadaşım oldu.
Q: Kendinizi diğer insanlardan daha geride gördüğünüz durumlar oldu mu ? Bu durumla nasıl baş ettiniz ?
Soruyu soran arkadaş biliyor mu bilmiyorum, bilmiyorsa söylemiş olayım, bu durumun psikoloji biliminde adı var : Imposter Sendrome. Öncelikler her insanın farklı olduğunu idarak etmemiz lazım. Yapacağımız tek şey, neyde eksik olduğunuzu farkedip, o alanda gelişmek. Bunu yapmaya başladığınızda, verdiğiniz çaba karşılığında ne kadar yol kat ettiğinizi göreceksiniz ve bu da sizi iyi hissettirecek ve motive edecektir.
DEVPATHS VE KESİŞEN YOLLAR HAKKINDA SORULAR:
Q: Devpaths ile nasıl tanıştın ?
Devpaths ile bir arkadaşım sayesinde tanıştım. Bu arkadaşım da bir Devpaths mezunuydu. O zamanlar yüksek lisansımı yapıyordum. Devpaths’in mülakatlarına hazırladığı şirketlerde çalışmak istiyordum, bu yüzden başvurdum. Gerçek mülakatların son dakikasına kadar, devpathsde öğrendiğim bilgileri uyguladım ve kullandım, bu yüzden benim için çok faydalı oldu.
Q: Selim abinin gerçek hayatta sakin fakat derslerde sinirli biri olduğu söyleniyor, bu konu hakkında ne düşünüyorsun ? 😊
Selim abinin öğrencileri zorladığı doğrudur fakat bunu iyi niyetli bir şekilde yapıyor. Çünkü aksi takdirde bu zorluklarla mülakat sırasında karşılaşabiliriz ki bu da istemediğimiz bir şey.
Q: Palantir behavioral mülakatlara nasıl hazırlandın, zor olduğu söyleniyor ?
Bu tarz mülakatlara girmeden şu sorulara dürüst cevaplarınızın olması çok önemli :
- Başvurduğunuz şirkette nasıl bir kültür hakim ?
- Bu şirket hangi sorunlara nasıl çözümler getiriyor ?
- Bu şirket sunduğu hizmetlerle yaşama ne gibi kolaylıklar sağlıyor ?
- Siz bu şirkete nasıl bir katkı vereceksiniz ?
Bu soruları dürüstçe cevapladığınız takdirde, bu mülakatlar rahat geçecektir.
Hatta bu soruları nasıl araştırabileceğinizle ilgili birkaç şey söyleyeyim. Şu kaynakları kullanarak bu soruları araştırabilirsiniz:
- Şirketin websitesi
- Şirketin blogları (varsa)
- Şirketin Youtube kanalları (buradaki söyleşiler vs)
- Şirkette çalışan ve tanıdığınız arkadaşlarınız
- Linkedin networkünüzden şirkette çalışan kişiler
Devpaths’in mülakatlara hazırlamasından başka, burada da bir artısını görüyoruz. Çünkü bu oluşumun farklı farklı şirketlerde çalışan birçok mezunu var ve siz bir kısmıyla beraber bu yolda ilerliyorsunuz.
Q: Devpaths’e giren bir kişi Devpaths’den maksimum faydayı nasıl sağlar?
- Devpath in haftalık toplantıları oluyor. Bu toplantıları kaçırmayın.
- Eğer konu eksiğiniz varsa, konu eksiğinizi kapatın.
- Pratiğiniz az ise leetcode gibi platformlardan pratik yapın.
- Devpaths de yapılan mülakatlara gönüllü olmaktan çekinmeyin, toplantılarda söz alın.
- Eğer hem teorik hem de pratikte kendinizi rahat hissediyorsanız, bol bol mülakat yapın.
Soner ile yaptığımız söyleşinin sonuna geldik. Kendisine kesişen yollar kariyer sohbetlerine konuk olduğu ve değerli görüşlerini, tecrübelerini çekinmeden paylaştığı için teşekkür ediyoruz.
Umarız bu söyleşiden siz değerli okurlarımız da faydalanmışsınızdır.
Bu söyleşi, aslen kesişen yollar YouTube kanalında yayınlanan videonun, yazıya dönüştürülmüş halidir. Videoyu aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz :
Kesişen Yollar Derneği’nin websitesi ve tüm diğer sosyal medya hesaplarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz :
Crossing Paths (@crossingpaths) | AllMyLinks
Görüşmek Üzere..